Το άλογο του Τορίνο – Bela Tarr

Ένα πλάνο χωρισμένο στα δύο (μέσα από παράθυρο), όπου το σύνολο της πληροφορίας βρίσκεται στα δεξιά. Ένας άνθρωπος και ένα δέντρο -η ζωή-, το έμβιο ον και η φύση. Δεδομένου όμως ότι βρισκόμαστε στον ζοφερό κόσμο του Bela Tarr, ο άνθρωπος είναι ηλικιωμένος ή τουλάχιστον όχι απόλυτα υγιής (στηρίζεται σε μαγκούρα). Αντίστοιχα το δέντρο δεν δείχνει να ευημερεί – ξερά κλαδιά, μηδενική ανθοφορία. Στέκονται εν μέσω άνυδρου τοπίου, και δεν είναι απλά η ασπρόμαυρη εικόνα που οδηγεί στο συμπέρασμα αυτό, αν και σίγουρα συνεισφέρει. Η μελαγχολία του τέλους κατατρώει τις παρουσίες. Λίγα βήματα χωρίζουν τον άνθρωπο από το δέντρο και το δέντρο από εκείνο που κείται πίσω του αόρατο, αλλά αμετάκλητο.

Στα αριστερά… το κενό. Τίποτα δεν διασπά τον χώρο, βάζοντάς μας την υποψία ότι ο χώρος εκεί είναι τελικά χρόνος – μια ενότητα, ένα συνεχές, μόνιμη παρουσία που προϋποθέτει την απουσία του πρόσκαιρου, του ζωντανού. Το ερώτημα που ίσως θέσει κάποιος είναι τι εξυπηρετεί η στα δύο διχοτόμηση του πλάνου. Αν δεχτούμε την υπόθεση του χρόνου και του χώρου, τότε το ένα μισό θα μπορούσε να είναι το πριν και το άλλο το μετά. Εξίσου πιθανή είναι μια ερμηνεία με βάση το όνειρο (δεξιά) που καταλήγει σε εφιάλτη (η απουσία, αριστερά, είναι εφιαλτική).

Και ο θεατής βρίσκεται όπως πάντα, μαζί με τον σκηνοθέτη, πίσω από την κάμερα. Εν προκειμένω πίσω από την ασφάλεια του παραθύρου (μην ξεχνάμε ότι αυτό που βλέπουμε είναι ένα παράθυρο), να οραματίζεται, να ονειρεύεται τον εφιάλτη ενός άλλου που είναι ταυτόχρονα ο εαυτός του. Και ετούτο το παράθυρο είναι όμως στενό, τα περιθώρια δεξιά και αριστερά πολύ μαύρα και πολύ μεγάλα, αφήνουν την εντύπωση πως ανά πάσα ώρα και στιγμή θα καταπιούν ολόκληρο το πλάνο και ο «ήχος της σιωπής» θα κυριαρχήσει αιώνια.

Advertisement

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s