Ουραγοί και ηγούμενοι αναγνώστες

Έστωσαν αναγνώστες δύο ειδών (επιπλέον των άλλων):

Αφενός -η πλειονότητα- εκείνοι που επιβεβαιώνονται μέσα από ένα βιβλίο. Η ανάγνωση γι’ αυτή την κατηγορία αποτελεί αφορμή διάκρισης, καθότι ανασφαλείς, οπότε ενσκήπτουν στο βιβλίο ως κατακτητές. Αυτόματα, ίσως και πριν τις αρκτικές σελίδες, ξεσπά αγώνας, ακήρυχτος ανταγωνισμός ενάντια στην πρωτοκαθεδρία του συγγραφέα, ένα «ουκ εά με καθεύδειν το του συγγραφέως τρόπαιον». Δαπανούν χρόνο και προσπάθεια δυσανάλογη της ουσιαστικής απόλαυσης ή κατανόησης του έργου, επιταχύνοντας σταδιακά, εμμένοντας στο… happy ending που ολοκληρώνει, παρά στη σταδιακή απόκριση στα επιμέρους και διασκορπισμένα καθ’ όλη την έκταση καλλιτεχνικά κελεύσματα του συγγραφέα. Το καταληκτικό «Και τω Θεώ η δόξα!» αποτελεί την ύστατη επιβεβαίωση. Το επόμενο σύνορο ήδη τους προ(σ)καλεί, μια ακόμα κορυφή του Έβερεστ που οφείλει να κατακτηθεί. Ο προ-καλλιτεχνικός ναρκισσισμός τους δεν γνωρίζει ανάπαυλα – άλλα βιβλία θα επιχειρήσουν να γεμίσουν το κενό που ποτέ δεν πληρούται, όπως και η ματαιοδοξία τους.

Υπάρχουν, αφετέρου, εκείνοι που διαβάζοντας επιβεβαιώνουν το βιβλίο (ήτοι, τον οραματισμό του συγγραφέα) και δευτερευόντως το εγώ τους, όπως αυτό εμβαπτίζεται στην κολυμπήθρα της καλλιτεχνικής μέθεξης. Ετούτοι δεν έχουν να αποδείξουν κάτι και σε κανέναν. Η ανάγνωση δεν εκπίπτει σε αγώνα ταχύτητος – περισσότερο αντοχής. Ο συναισθηματικά ασφαλής αναγνώστης δεν ορρωδεί προ της δυσκολίας, πλην όμως η τελευταία δεν αποτελεί πρόκληση στον εγωισμό του. Θα οπισθοχωρήσει και θα καταθέσει προς ώρας τα όπλα του, εφόσον δεν μπορέσει να αρθεί στο ύψος προτύπων που όμως έχει θέσει ο ίδιος. Εν ευθέτω χρόνω πιθανότατα να επανέλθει, έχοντας περάσει σε ένα νέο στάδιο αναγνωστικής ωριμότητας που θα του επιτρέψει να ταυτιστεί ολοκληρωμένα με το έργο. Ετούτη η παράδοξη συμβίωση με το υλοποιημένο όραμα του συγγραφέα θυμίζει μακροχρόνιο δεσμό, πορεία με σκαμπανεβάσματα, εν αντιθέσει με τα ανεπιτυχή, καίτοι εκρηκτικά, one night stands του ναρκισσιστή αναγνώστη. Ο αναγνωστικά ώριμος αποζητά το νυκτέρευμα, τη μακρά πορεία, επιμηκύνοντας τον χρόνο με ζέση και πάθος, ανακαλύπτοντας στο βιβλίο θραύσματα του διευρυμένου εαυτού του – ως μόνη επιβεβαίωση και επιβράβευση.

Οίκοθεν νοείται ότι οι μεν είναι ουραγοί όσο κι αν βαυκαλίζονται ότι ηγούνται, οι δε ηγούμενοι όσο κι αν πιστεύουν ότι ακολουθούν.

Advertisement

5 σκέψεις σχετικά με το “Ουραγοί και ηγούμενοι αναγνώστες

 1. Πώς επιβεβαιώνονται; Τι εννοείς κατακτητές; Τι ανταγωνισμός; Τι είδους ανασφάλεια εννοείς; Δηλαδή παίρνει κάποιος ένα βιβλίο προκειμένου να ξεσπάσει τα νεύρα του επάνω σε έναν συγγραφέα που δεν του φταίει σε τίποτα και διαβάζει εξ αρχής αρνητικά προκατειλημμένος, αυτό εννοείς; Δηλαδή όταν λες, να κατακτήσει, εννοείς να απαξιώσει, οπότε διαβάζει ανόρεχτα, πρόχειρα, βιαστικά, χωρίς την απαιτούμενη συγκέντρωση και προσοχή, ορίζεις την κατάκτηση ως την καταναγκαστική ολοκλήρωση της ανάγνωσης ενός βιβλίου που θα του επιτρέψει να προχωρήσει στο επόμενο; Αναφέρεσαι σε κάποιον που εστιάζει στην ποσότητα και δεν δίνει την απαραίτητη προσοχή στο έργο που διαβάζει; Δηλαδή εννοείς πως η ανάγνωση είναι για κάποιους ένα ψυχολογικό δεκανίκι που τελικά καταλήγει ως ένας ακόμα βραχνάς στον ήδη καταβεβλημένο ψυχισμό τους; Πως υπάρχουν κάποιοι που κρύβονται πίσω από το προσωπείο του αναγνώστη προκειμένου να ενισχύσουν την αυτοπεποίθησή τους ή να εκτονώσουν τη γενικότερη δυσαρέσκειά τους; Δεν καταλαβαίνω ειλικρινά… σε παρακαλώ βοήθησέ με να σε καταλάβω.

  Αρέσει σε 1 άτομο

  1. Καλημέρα. Για να μην τα ξαναλέω, αφού τα έχω γράψει, είναι ο αναγνώστης που αναζητά επιβεβαίωση από το βιβλίο. Αν το βιβλίο δεν ανταποκριθεί στα έτοιμα σχήματα που έχει στο μυαλό του, τότε θεωρεί ότι έχασε τον χρόνο του. Δεν αφήνεται να παρασυρθεί από το βιβλίο, αλλά να επιβεβαιώσει αυτό που ήδη περίμενε και για το οποίο είναι ήδη έτοιμος. Εξού και ο ανταγωνισμός.
   Και βέβαια ο ανασφαλής αναγνώστης εστιάζει στην ποσότητα, καθότι η ανάγνωση είναι ένα βήμα επιβεβαίωσης και σύγκρισης με άλλους, όχι ουσιαστικής ανάγκης για επαφή με το συγγραφικό όραμα κ.ο.κ.

   Αρέσει σε 1 άτομο

   1. Τώρα είδα την απάντησή σου, αγαπημένε μου φίλε. Τώρα κατάλαβα τι εννοείς, να είμαστε ανοιχτοί σε νέα ερεθίσματα, να μη φοβόμαστε τις αναγνωστικές προκλήσεις, να μην αντιδρούμε αρνητικά απέναντι σε ό,τι δεν είμαστε εξοικειωμένοι. Από αυτήν την πλευρά έχεις δίκιο. Από την άλλη πλευρά η εξοικείωση χρειάζεται χρόνο, προσπάθεια και διάθεση και αυτό είναι κάτι που επαφίεται στην διακριτική ευχέρεια του καθένα μας. Ήμουν 20 ετών, όταν διάβασα Το βιβλίο του Κλωντ Σιμόν «Ο δρόμος της Φλάνδρας» και είχα νευριάσει τόσο πολύ γιατί στο τέλος όχι μόνο δεν είχα καταλάβει τίποτα, όχι μόνο είχα κουραστεί χωρίς να έχω την παραμικρή ικανοποίηση αλλά είχα καταλάβει και άλλα αντί άλλων. Και από πείσμα ξεκίνησα να διαβάζω το Αναζητώντας τον Χαμένο χρόνο, γιατί ήθελα να δω τι βλέπουν οι άλλοι που δεν μπορούσα να δω εγώ. Αυτή είναι μια απολύτως φυσιολογική και ανθρώπινη αντίδραση, να εκφράζεις δυσφορία ή ακόμα και απόρριψη, όταν νιώθεις μπερδεμένος, χαμένος, ανικανοποίητος, ανεπαρκής. Προφανώς έχεις δίκιο αλλά cut people some slack. Και συνέχισε να μοιράζεσαι τις υπέροχες λογοτεχνικές κριτικές για να μας εμπνέεις και να μας βοηθάς. Άνθρωποι σαν εσένα κάνουν τη διαφορά. 🤗

    Αρέσει σε 1 άτομο

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s