Σκέψεις

Η «Ημέρα των Ερωτευμένων», αυτή η ετήσια «τελετή αγάπης», αποτελεί μια ακόμα αφαίρεση κενή νοήματος, απευθυνόμενη σε καταναλωτές-τηλεθεατές, οι οποίοι εθίστηκαν στην καθημερινή εναλλαγή προσωπείων, έχοντας απωλέσει –εάν ποτέ είχαν- τον πρωτότυπο εαυτό τους.

Εφόσον δεν υφίσταται κάποιος πυρηνικός εαυτός άξιος να αγαπήσει και να αγαπηθεί –έργο διαρκείας, επίμοχθο που απαιτεί περισσότερο να «Είσαι» παρά να «Έχεις»-, ο ερωτευμένος-καταναλωτής οφείλει να αναζητήσει/ αγοράσει από αλλού ως υποκατάστατο την προσωπικότητα και το συνεπακόλουθο αίσθημα που τα καθαγιασμένα θεαματικά «εξαπτέρυγα» (τηλεόραση, social media κ.ο.κ.) ορίζουν ως πρέποντα για την ημέρα ετούτη.

No worries! Στον αντεστραμμένο κόσμο του θεάματος υπάρχουν προκάτ λύσεις για όλους και όλα. Ο ερωτευμένος-καταναλωτής απλά θα αγαπήσει την εικόνα του (όχι την ουσία του) όπως αυτή έχει ποσοτικοποιηθεί και καταμετρηθεί από τον τάδε διαφημιστή ή έχει προβληθεί ως trendy από το Χ μέλος του star system και μετουσιωθεί σε προϊόν «one size fits all», έτοιμο προς χρήση. Οι επιλογές (ο ξεπεσμός της ελευθερίας στην επιλογή διαφορετικών ετικετών) μοιάζουν άπειρες στα μάτια ενός κοινού πανέτοιμου να αρθρώσει, στεντορεία τη φωνή, τον λόγο που άλλοι έχουν σοφά προετοιμάσει για χάρη του.

Ακριβώς όπως ο πρωτόγονος αποκτούσε τις ιδιότητες του αντιπάλου τρώγοντας τη σάρκα του, έτσι και ο «σύγχρονος» καταναλωτής αποκτά τις ιδιότητες του εραστή/ ερωτευμένου αγοράζοντας τα προϊόντα εκείνα που θα του προσδώσουν αυτό που –νομίζει- πως επιθυμεί. Μην μπορώντας να ομονοήσει και να προσεγγίσει τον εαυτό του και το βένθος των συναισθημάτων του ( ο Πλάτωνας έλεγε ότι ο έρωτας υπάρχει στον ερώντα και όχι στον ερώμενο), θα σπεύσει να τα οικειοποιηθεί με τον μόνο τρόπο που του έχει απομείνει: την αγοραστική του δύναμη.

Συνεπεία αυτού, το αληθινό, πληρωτικό βίωμα εκπίπτει σε μετείκασμα και η πραγματική του αξία (εκείνη της προσέγγισης) χάνεται αμετάκλητα στον ορίζοντα συμβάντων της αλλοτρίωσης.

Το πέρας της Ημέρας απλά βρίσκει τον θεατή μοναχικό εντός του πλήθους των συμμετεχόντων στο φαντασιακό των εορταστικών εκδηλώσεων να αναζητά ένα νέο προσωπείο. Οι ευκαιρίες πολλές, οι ρόλοι ακόμα περισσότεροι, τα προϊόντα πληθώρα. Ως την επόμενη γιορτή…

Advertisement

Μια σκέψη σχετικά μέ το “Σκέψεις

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s