Το κουτσό – X. Κορτάσαρ

Γιατί «Κουτσό»; Η απάντηση σχετίζεται με την ανάγνωση του έργου που… χοροπηδά από το ένα κεφάλαιο στο άλλο, μεταφέροντάς μας βήμα το βήμα σε διαφορετική κατεύθυνση και προσανατολισμό.

Η γραμμική πορεία του κειμένου, όπως έχουμε συνηθίσει να την αντιλαμβανόμαστε και να την περιμένουμε, διαρρηγνύεται εκούσια στο «Κουτσό», το οποίο επιζητά την εγρήγορση και την ενεργό συμμετοχή του αναγνώστη του.

Εξ ου και η προτροπή του συγγραφέα να διαβαστεί το έργο ξανά και ξανά με διαφορετικούς τρόπους, μέχρις ότου ο αναγνώστης ανακαλύψει τη δική του αρίθμηση, αναδιατάσσοντας το κείμενο στο δικό του τρόπο σκέψης… nunc et semper.

Η εμπειρία της ανάγνωσης τελικά για τον Κορτάσαρ είναι «δίκοπο μαχαίρι».

Από τη μια πλευρά έχουμε τον παθητικό αναγνώστη που αφήνεται στην απόλαυση αποκλειστικά μέσω των δεξιοτήτων και της εμπειρίας του συγγραφέα, αναμένοντας την οργασμική πνευματική κορύφωση, για την οποία έχει εξάλλου πληρώσει το αντίτιμο.

Από την άλλη έχουμε τον «Κορτασικό» αναγνώστη, οτρηρό, ενεργητικό, «εις έγκαυλον περιπάθεια» (κατά Εμπειρίκο) που τρυγεί σταλιά-σταλιά την ηδονή της τυπωμένης σελίδας, αναζητώντας ταυτόχρονη κορύφωση με τον συγγραφέα.

Ναι, τελικά για τον Κορτάσαρ και το ανεξάντλητο «Κουτσό» ο καλός Αναγνώστης είναι αυτό που περιέγραψε ο άλλος Μέγας Αργεντινός ως «το σπανιότερο είδος κύκνου, ακόμα σπανιότερο και από έναν καλό συγγραφέα».

Advertisement

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s