Φάντομ Λέιντι – Κ. Γούλριτς

Ακόμα ένα εξαίρετο Noir, από έναν μεγάλο συγγραφέα του είδους. Καίτοι ο «Μαύρος Άγγελος» του ιδίου δεν μου είχε κάνει ιδιαίτερη εντύπωση, το «Φάντομ Λέιντι», αντιθέτως, μου άφησε μια πλούσια επίγευση.

Και εξηγούμαι: Η πλοκή -ως είθισται στα περισσότερα Noir- δεν είναι το μεγάλο πλεονέκτημα του βιβλίου. Υπάρχουν σημεία αναληθοφανή, τα οποία δεν στέκουν σε ενδελεχή έλεγχο, ενώ η τελική λύση είναι αναμφίλεκτα «τραβηγμένη από τα μαλλιά».

Προφανώς αυτό αποτελεί μειονέκτημα για το κοινό που αναζητά αστυνομικά αναγνώσματα με στιβαρή και «αεροστεγή» πλοκή, όπου ο ήρωας (μέσω του συγγραφέα) κινεί στρατηγικά τις ψηφίδες με μέτρο και περίσσεια λογικής.

Συγγνωστό το… αδίκημα, διότι αυτό δεν είναι το Noir. Ίσως είναι τα σύγχρονα εκ Σκανδιναβίας αναγνώσματα, αλλά όχι το Noir. Η καθαρή Μαύρη λογοτεχνία είναι πάντα και μόνο το Ύφος της και δευτερευόντως η πλοκή της.

Γι’ αυτό και είναι λογοτεχνικό είδος, το οποίο έχει με το πέρασμα των ετών επιδαψιλεύσει τους επαίνους που της αξίζει (αναφέρομαι κυρίως σε χώρες όπως οι ΗΠΑ και η Γαλλία, όπου συγγραφείς όπως ο Woolrich τιμώνται όπως τους αξίζει ως «σοβαροί» λογοτέχνες).

Εν προκειμένω τώρα, το «Φάντομ Λέιντι» είναι ένα εξαίρετο στυλιστικά κείμενο, με λεπτοδουλεμένη γλώσσα, η οποία είναι απολαυστική. Δεν είμαι σίγουρος σχετικά με το πώς έλαβαν χώρα όλα όσα περιγράφονται, και δεν με ενδιαφέρει για να είμαι ειλικρινής.

Μόνο η απόλαυση του κειμένου με αφορά και αυτή μου δωρίστηκε αφειδώς. Και τέλος, τι να πω για το 1ο κεφάλαιο… ένα από τα πιο καλογραμμένα που έχω διαβάσει εσχάτως!

Advertisement

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s