Το Ζεν και η τέχνη συντήρησης της μοτοσικλέτας – Ρ. Πίρσινγκ

Το «Ζεν και η τέχνη…» είχε δημιουργήσει έναν σχετικό θόρυβο κατά την κυκλοφορία του (ο Μέγας Steiner είχε αφιερώσει άρθρο του στο New Yorker) -όχι όμως στη χώρα μας-, δεδομένου πως συνδύαζε το ελευθεριακό πνεύμα των 70’s με τον στιβαρά αρθρωμένο φιλοσοφικό λόγο, στο πλαίσιο πάντα της μυθιστορηματικής μορφής.

Ας ξεκαθαρίσω εξαρχής πως δεν πρόκειται για τη φιλοσοφική εκδοχή τού «Στον Δρόμο» (Τ. Κέρουακ), αν και η έννοια της περιήγησης, της απόδρασης από το πνιγηρό περιβάλλον του άστεως αποτελεί κοινή αφετηρία των δύο έργων.

Ενώ όμως στον Κέρουακ η περιήγηση αποτελεί αυτοσκοπό και οι ήρωές του αυτό-αναφλέγονται «κάνοντας κύκλους μέσα στη νύχτα», ο ήρωας του Pirsig διαθέτει αυστηρά δομημένη φιλοσοφική σκέψη και σκοπό, τουλάχιστον εκ πρώτης. Και αυτό, διότι σταδιακά ο αναγνώστης κατανοεί πως εκεί κάπου καιροφυλακτεί ο άλλος του εαυτός -αποκύημα της ψυχικής του ασθένειας-, ο οποίος αναλαμβάνει τακτικά τα «ηνία» της διήγησης.

Αναλύσεις περί Ποιότητας, σκέψεις για τον Καντ, τον Αριστοτέλη, τον Πλάτωνα, τα Ζεν και Ντάρμα, εναλλάσσονται με μηχανολογικά ζητήματα, καθώς το ταξίδι του πνεύματος (παρ)ακολουθεί το πραγματικό ταξίδι μύησης/ κάθαρσης του πατέρα-γιου προς αναζήτηση της Αλήθειας.

Και εκεί ακριβώς έγκειται και η τραγικότητα του ήρωα. Γιατί για το πρόβατο, Αλήθεια είναι πάντα και μόνο εκείνη του Βοσκού. Και εάν αφήσεις το πρόβατο -έστω και για λίγο- ελεύθερο σε μια βουνοκορφή ή αν τυχαία οδηγηθεί εκεί, η αγωνία θα το κατακλύσει και οι οιμωγές του θα πάψουν μόνο όταν καταφτάσει ο Βοσκός… ή ο λύκος. Και το τίμημα, σε κάθε περίπτωση, είναι πάντοτε δυσβάστακτο.

Advertisement

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s