Περί ελευθερίας – Τζ. Σ. Μιλ

Εκατομμύρια σε όλον τον πλανήτη ομνύουν σε κάποιο από τα λεγόμενα Ιερά Κείμενα. Εφόσον αυτό τους προσφέρει γαλήνη και ελπίδα, ποιος είμαι εγώ να τους κρίνω;

Διατηρώ όμως το δικαίωμα να πιστεύω πως, εφόσον αυτό το μικρό σε έκταση, αλλά τεράστιο σε σημασία, βιβλιαράκι συνόδευε τουλάχιστον κάποιες στιγμές της καθημερινότητας των ανθρώπων, ο κόσμος θα ήταν πολύ ανεκτικότερος, ίσως και καλύτερος κατά τι .

Η Ανοχή ίσως είναι το επιστέγασμα όσων πρεσβεύει ο Mill και φυσικά η Ελευθερία – σε κάθε της μορφή, σε όλη της την έκταση, με τους περιορισμούς και τις υποχρεώσεις της. Βασικό πλεονέκτημα είναι πως το «Περί ελευθερίας» δεν είναι γραμμένο συναισθηματικά, με στόχο το θυμικό του αναγνώστη, επικαλούμενο το αίσθημα δικαιοσύνης, ευσπλαχνίας, ανθρωπισμού κ.ο.κ.

Η ακατάβλητη δύναμη και διαχρονικότητα αυτού του κειμένου (που γράφτηκε το 1859) οφείλεται εν πολλοίς στην κλινική ματιά του, τη χειρουργική ακρίβεια της επιχειρηματολογίας του, τη δίχως καλλωπισμούς κριτική του.

Διαπρύσιος κήρυκας των ναμάτων του Διαφωτισμού, ο Mill στρέφει το Φως της διαλεκτικής στο τέναγος των κάθε λογής μυστικισμών, του σκοταδισμού, της τυραννίας των παραδόσεων και των εθίμων, αλλά και των πλειοψηφιών και της επιβολής τους.

Δεν χρειάζεται να επιμείνω σχετικά με το πόσο ΔΕΝ είναι ξεπερασμένο το κείμενο αυτό, τόσο σε περιοχές του πλανήτη που ζουν ακόμα τον Μεσαίωνά τους όσο και στις Δυτικές κοινωνίες που χρωστούν σε ανθρώπους σαν τον Mill την έστω «αποσπασματική και ανολοκλήρωτη» (για να θυμηθούμε τον Καστοριάδη) Ελευθερία τους.

Advertisement

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s