Ημερολόγιο ενός διαφθορέα – Σ. Κίρκεγκωρ

Καταρχάς πρόκειται για μυθιστόρημα που δεν εντάσσεται στο φιλοσοφικό corpus του Κίρκεγκωρ, αν και όπως είναι λογικό διαπνέεται από τη φιλοσοφική του σκέψη.

Στο «Ημερολόγιο ενός διαφθορέα» βρισκόμαστε βαθιά μέσα στην επικράτεια της Αισθητικής, όπως αυτή αντιπαρατίθεται στην Ηθική. Ο Αισθητικός (ουδόλως όμως αισθησιακός) χαρακτήρας του Διαφθορέα είναι μοναχικός, απόλυτα ατομικιστής, βιώνοντας μια «ραφιναρισμένη ευζωία».

Οι ποιότητες αυτές τον φέρνουν σταθερά σε αντιπαράθεση με τον Ηθικό χαρακτήρα που ζει κοινωνικά, έχοντας καθήκοντα και υποχρεώσεις απέναντι στην κοινωνία.

Συνεπώς, ο Διαφθορέας του έργου, όπως και το έργο της διαφθοράς της νεαρής κοπέλας, είναι μια πράξη της διάνοιας, ένα πνευματικό παιχνίδι κυνικό και μακιαβελικό, όπως στρατηγικά καταστρώνεται και φέρεται εις πέρας από τον Αισθητικό ήρωα.

Στόχος του εκμαυλιστή η διαφθορά του πνεύματος και όχι του σώματος, το απόλυτο βίωμα της στιγμής όπου το αντικείμενο του πόθου του «παύει να είναι και ξεκινάει να υπάρχει».

Όσο ενδιαφέροντα και προκλητικά ως διανοητικό παιχνίδι είναι τα προαναφερθέντα, αντιμετώπισα ομολογουμένως δυσκολία στο να μεθέξω, προκειμένου να απολαύσω το κείμενο. Αυτό οφείλεται κυρίως στην υπεροχή του φιλοσοφικού σε σχέση με το αμιγώς λογοτεχνικό, και συγκεκριμένα στο γεγονός πως οι ήρωες καταγράφονται πρωτίστως ως φορείς ιδεών του συγγραφέα.

Κατά την άποψή μου αυτό αφαιρεί την πλαστικότητα και την πολυχρωμία τους. Από τη άλλη πλευρά, ακριβώς αυτή είναι και η πρόθεση του Φιλοσόφου-συγγραφέα…

Advertisement

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s